SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Περικλής Κανάρης

Ελληνική Μουσική Σκηνή 

30 Ιουνίου 2019, 20.30,

Περικλής Κανάρης

«Ελληνική ταυτότητα με διεθνή ήχο». Αυτή είναι μια ενδεικτική περιγραφή των δημιουργιών του Περικλή Κανάρη, του διακεκριμένου Έλληνα μουσικού που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη και έρχεται στο Summer Nostos Festival μαζί με ένα σύνολο θρυλικών μουσικών. Το 2007 το Metropolitan Museum του ανέθεσε την επιμέλεια της πρώτης ελληνικής μουσικής συλλογής Music of Greece που εκδόθηκε για τα εγκαίνια των νέων αιθουσών που αφιερώθηκαν στην ελληνική και στη ρωμαϊκή τέχνη. Ένα χρόνο μετά δημιούργησε το μουσικό σχήμα Synolon αλλάζοντας τον τρόπο παρουσίασης της ελληνικής μουσικής στο Μανχάταν. Η σύνθεση Επιχείρηση Αθωότητα που είχε γράψει για τον κινηματογράφο παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Mε στίχους του σπουδαίου ποιητή Μάνου Ελευθερίου δημιούργησε το 2014 το άλμπουμ Αόρατος, για την κυκλοφορία του οποίου διοργανώθηκε συναυλία στο Tribeca Performing Arts Center. O βραβευμένος με Grammy παραγωγός και ηχολήπτης του άλμπουμ Neil Dorfsman (έχει συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Sting, Dire Straits) δήλωσε ότι εξαρχής ένιωσε να τον ιντριγκάρει η ιδέα της ένωσης στοιχείων φαινομενικά εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, τα οποία όμως συνέθεσαν ένα συναισθηματικό, εντελώς νέο περιεχόμενο.

Όπως μαρτυρά το όνομα του Περικλή Κανάρη, είναι απόγονος, πέμπτης γενιάς, του περίφημου αγωνιστή του 1821 και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κανάρη. Γεννημένος στην Αθήνα, άρχισε να μελετά πιάνο από μικρή ηλικία και κέρδισε υποτροφία για το Berklee College of Music όπου σπούδασε φωνητικά και σύνθεση, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη δημιουργία μουσικής για τον κινηματογράφο. Έχει επίσης M.Sc. στην Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και B.A. σε σπουδές Media από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία.

Μαζί με τον Περικλή Κανάρη στη σκηνή έρχονται, όμως, μουσικοί που τα βιογραφικά τους είναι εντυπωσιακά. Ο κιθαρίστας Βen Butler, έχει μπει στο στούντιο ή έχει ανέβει στη σκηνή με τους Sting, George Michael, Annie Lennox, Stevie Wonder, Suzanne Vega, Chris Botti, Jonathan Brooke, Paula Cole, Sheryl Crow, The East Village Opera Company, Burt Bacharach, Herbie Hancock.

Ο Gary Schreiner (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, πλήκτρα) είναι συνθέτης και παραγωγός και έχει συνεργαστεί με ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνών όπως οι Elton John, Sting, Rosanne Cash, Joan Osborne, Patti LaBelle, Pedrito Martinez, Yoko Ono, Phoebe Snow, Marvin Hamlisch, Run-DMC κ.ά. Εχει γράψει μουσική για δεκάδες πασίγνωστα διαφημιστικά, ενώ οι συνθέσεις του έχουν ακουστεί σε τηλεοπτικές επιτυχημένες σειρές όπως οι Oprah Winfrey Show, Martha Stewart, The X Files, Chappelle’s Show. Ο Richard Hammond είναι ο μπασίστας που αποτελεί την πρώτη επιλογή σημαντικών ονομάτων λίγο πριν μπουν στο στούντιο για ηχογράφηση. Έχει παίξει μουσική για δεκάδες ταινίες, διαφημιστικά και βραβευμένα με Grammy άλμπουμ. Ο Peter Douskalis συμμετάσχει σε παραγωγές οn και οff Broadway όπως οι The Lion King, School of Rock, Dear Evan Hansen και Desperate Measures. Έχει μιλήσει δύο φορές στο TEDx με θέμα την πολυπολιτισμική μουσική εκπαίδευση.

Ο ντράμερ Giancarlo De Trizio έχει πλήθος βραβείων, ενώ στις συνεργασίες του συναντάμε ονόματα όπως τον θρυλικό ντράμερ John “JR” Robinson (Chaka Khan, Michael Jackson), Ben E. King και Angelique Kidjo, τον συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Alan Silvestri, τον θρύλο της Motown Lamont Dozier, τον σταρ του Broadway Billy Porter. Στο σχήμα επίσης συμμετέχουν οι Έλληνες μουσικοί Μαρίνα Κολοβού (τσέλο) και Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι).