SNF Nostos

STAVROS NIARCHOS FOUNDATION

Τέχνες

Theater of War Productions, The Oedipus Project

Live

24 Ιουνίου, 2020 , 20:00 - 21:45, ΚΠΙΣΝ

Theater of War Productions, The Oedipus Project

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση σε αυτό το Zoom event είναι απαραίτητη η εγγραφή εδώ. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, θα υπάρχει διαθέσιμος υποτιτλισμός (closed captioning) στα ελληνικά. Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί CC στο κάτω μέρος της οθόνης σας για να εμφανιστούν οι υπότιτλοι. Έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε το μέγεθος των υπότιτλων από το βέλος που βρίσκεται στο κουμπί CC.
Η συζήτηση που ακολουθεί θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, μέσα στην πλατφόρμα του Zoom, χωρίς τη δυνατότητας διερμηνείας. Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στα ελληνικά, θα είναι διαθέσιμη ταυτόχρονη διερμηνεία μέσω του livestream της εκδήλωσης, όπου είναι δυνατή η απλή παρακολούθηση αλλά όχι η συμμετοχή.  

Μια δραματοποιημένη ανάγνωση της αρχαίας τραγωδίας Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή στέκεται αφορμή για μια σειρά από δυναμικές, καθοδηγούμενες συζητήσεις σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19.

Το The Oedipus Project αποτελεί μια πρωτοποριακή ψηφιακή πρωτοβουλία από το Theater of War Productions, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ηθοποιών, οι οποίοι ερμηνεύουν σκηνές από το έργο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να πυροδοτήσει δυναμικές, θεραπευτικές διαδικτυακές συζητήσεις για τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή που γράφτηκε και παίχτηκε το 429 π.Χ., όταν ο Λοιμός των Αθηνών είχε σκοτώσει το ένα τρίτο του αθηναϊκού πληθυσμού, αποτελεί μια διαχρονική ιστορία γύρω από την αλαζονεία της εξουσίας, την αγνοημένη προφητεία και τον λοιμό που καταστρέφει την πόλη της Θήβας. Όταν το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά, το κοινό βρισκόταν ακόμη στον απόηχο του λοιμού και των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνεπειών του. Ο Οιδίπους Τύραννος αποτέλεσε ένα «ισχυρό εργαλείο δημόσιας υγείας», με την έννοια ότι βοήθησε τους Αθηναίους να εξωτερικεύσουν στην κοινότητά τους το τραύμα του λοιμού, χάρη σε μια ιστορία που εξακολουθεί να είναι σήμερα, τόσο επίκαιρη όσο τότε.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Frances McDormand, Oscar Isaac, Jeffrey Wright, John Turturro, Frankie Faison, David Strathairn, Glenn Davis, Marjolaine Goldsmith και ο πολιτικός Jumaane Williams.

Μετάφραση, σκηνοθεσία, συντονισμός συζήτησης: Bryan Doerries

Μετά την ανάγνωση του Οιδίποδα Τυράννου ακολουθεί σχολιασμός από πάνελ ομιλητών και συζήτηση με τη συμμετοχή κοινού, υπό την καθοδήγηση του Bryan Doerries.

Συμπαρουσίαση από το Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Theater of War Productions, το The Brooklyn Public Library, το New York City Office of The Public Advocate και το The Weissman Family Foundation.

Η εκδήλωση Τhe Oedipus Project από το Theater of War Productions δεν διατίθεται online, δεδομένου ότι η ζωντανή συζήτηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τελετουργικού χαρακτήρα της παράστασης. 
# # #

Το Theater of War Productions συνεργάζεται με κορυφαίους ηθοποιούς του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, όπως οι Adam Driver, Paul Giamatti, Jake Gyllenhaal και Alfred Molina, με σκοπό να παρουσιάζει δραματοποιημένες αφηγήσεις κομβικών έργων, δίνοντας έναυσμα για συζητήσεις γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα σε μια συνθήκη ανοιχτού δημόσιου διαλόγου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει το Theater of War Productions από την ίδρυσή του το 2009. Το ΙΣΝ και το Theater of War Productions γιορτάζουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους με αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση του The Oedipus Project για ένα ευρύ, διεθνές κοινό μέσα από το SNFestival RetroFuture.