Summer Nostos FestivalSummer Nostos Festival

Μουσική

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Ελληνική Μουσική Σκηνή 

23 Ιουνίου 2019, 22.00, Ξέφωτο

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Έχει ερμηνεύσει τραγούδια σταθμούς στην ελληνική μουσική, διαθέτει εκρηκτική σκηνική παρουσία που παρασέρνει το κοινό κάθε φορά και έχει τη μοναδική ικανότητα να τραγουδάει όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα κινέζικα, τα ισπανικά, τα σουαχίλι, τα αρμένικα, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται στο Summer Nostos Festival για να οδηγήσει το κοινό όχι μόνο στα τραγούδια της, αλλά και σε όλο αυτόν τον σπάνιο μουσικό θησαυρό που φέρει μαζί της, χάρη στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της, αλλά και τα ταξίδια της ανά τον πλανήτη. Μαζί της στη σκηνή θα δούμε το Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών MandolinARTE, ενώ την ενορχήστρωση και τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Θωμάς Κοντογεώργης. Ως φιλική συμμετοχή θα τραγουδήσει ο Γιάννης Μαθές.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς. Πρωτοστατεί στην ελληνική μουσική σκηνή περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στο ενεργητικό της, αμέτρητες συναυλίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα πλέον σημαντικά θέατρα και όπερες του κόσμου: Αμερική, Αυστραλία, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτο, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισπανία, Ισραήλ, Καναδά, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Νότια Αφρική είναι οι χώρες στις οποίες έχει εμφανιστεί. Εκρηκτική́, δυναμική́, τρυφερή́, καθηλώνει με την ερμηνεία της, αλλά́ και ξεσηκώνει με το μεσογειακό́ της ταπεραμέντο. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και σκηνοθέτες. Οι παραστάσεις της είναι ξεχωριστές και η σκηνική της παρουσία μοναδική́.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα παγκοσμίως σε πολλές επίσημες εκδηλώσεις, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον εορτασμό των 35 χρόνων της ελληνοκινεζικής φιλίας στο θέατρο της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, στον εορτασμό της επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στις εκθέσεις Εxpo στη Λισσαβόνα και το Βερολίνο, σε επίσημες εκδηλώσεις του Πατριαρχείου τόσο στην Χάλκη όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Ερμήνευσε τραγούδια της στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης και στην ‘Οπερα της Μόσχας, μεταφέροντας πάντα τη μουσική και τον πολιτισμό της χώρας της με τον δικό της ανεπανάληπτο τρόπο.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνεργάστηκε με πολύ σημαντικές μεγάλες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, η Προεδρική Συμφωνική του Κρεμλίνου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, η Συμφωνική Νέων Κύπρου, η Τekfen Philarmony, η Συμφωνική Νέων Κύπρου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.ά. Έλαβε μέρος στη λαμπαδηδρομία και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, στις τελετές έναρξης και λήξης των Special Olympics 2010 όπου τραγούδησε τον Ολυμπιακό Ύμνο μαζί με τον Ιταλό τενόρο Vittorio Grigolo.

Αμέτρητες είναι οι συνεργασίες της με σπουδαίους συνθέτες: με τον Goran Bregovic, τους Mario Reyes της οικογενείας των Gipsy Kings, με την Natasha Atlas, ενώ την απολαύσαμε επί σκηνής και με τον Tito Puente. Επίσης συμμετείχε σε δύο ταινίες του Walt Disney: στην Εσμεράλντα όπου τραγούδησε το ομώνυμο τραγούδι, και στην ταινία Μαλλιά κουβάρια, όπου έχει μεταγλωττίσει όλο τον ρόλο της κακιάς Γκόθελ.

Τον Ιούνιο του 2013 έλαβε μέρος στη διεθνή ανθρωπιστική συναυλία με τίτλο Hope for a wind of change in Iran που έγινε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, όπως ο Albano, o Henry Padovani των Police, o Ebi, κ.ά.