Summer Nostos FestivalSummer Nostos Festival

Εικαστικά

Tape Art

23 - 30 Ιουνίου 2019, 19.45 - 22.00, Φάρος

Tape Art

To μεγαλύτερο συλλογικό έργο τέχνης θα δημιουργηθεί στο Summer Nostos Festival με τη συμμετοχή όλων των επισκεπτών, χωρίς κανένα όριο ή αποκλεισμό. Το εικαστικό κίνημα του Tape Art, που μοναδικό του μέσο είναι η χαρτοταινία, δημιουργεί τέχνη στον δημόσιο χώρο εδώ και 30 χρόνια. Στο Summer Nostos Festival τα ιδρυτικά μέλη του Tape Art έρχονται για να δουλέψουν με όλους τους επισκέπτες, από την πρώτη ως και την τελευταία μέρα.

H ομάδα του Tape Art δουλεύει και δημιουργεί ομαδικά και προσπαθεί πάντα να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινότητες. Η χρήση της χαρτοταινίας ως βασικού μέσου για την εικαστική έκφραση εκκινεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν εμφανίστηκαν σχετικά έργα σε πάρκα, δρομάκια, δημόσιους χώρους και εγκαταλειμμένα κτίρια στο Providence του Rhode Island στις ΗΠΑ. Oι πρώτες απεικονίσεις παρέπεμπαν στο λευκό περίγραμμα των σωμάτων που σχεδιάζουν οι αστυνομικοί σε χώρους εγκλημάτων και ατυχημάτων. Το Tape Art Crew έχει δημιουργήσει περισσότερα από 500 murals με χαρτοταινία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο portfolio τους συναντάμε έργα διαφορετικής κλίμακας που ξεκινούν από εσωτερικούς χώρους και φτάνουν να καλύπτουν ως και ύψος δέκα ορόφων σε ουρανοξύστες! Η θεματική έχει πάντα σχέση με τον χώρο όπου δημιουργείται και αναρτάται το έργο και φυσικά εξαρτάται από τη διάθεση των συμμετεχόντων που αντιπροσωπεύουν τις τοπικές κοινότητες. Τα έργα αυτά είναι βραχύβια, ουσιαστικά διαρκούν όσο και η φάση της δημιουργίας τους, αφού από τη στιγμή που θα μπει η τελευταία ταινία, μέσα σε 24 ώρες το έργο απομακρύνεται από τον χώρο. Αποκαθηλώνεται. Εξάλλου, χρησιμοποιούν μια ειδική ταινία στην οποία κατέληξαν μετά από χρόνια έρευνας, η οποία αφαιρείται εύκολα και δεν αφήνει το παραμικρό ίχνος πάνω στην επιφάνεια όπου είχε κολληθεί.

Βασική παράμετρος για την ομάδα του Tape Art είναι να βοηθήσουν τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων όχι μόνο να συνεργαστούν, αλλά κυρίως να ανοίξουν διάλογο για κρίσιμα ζητήματα, να αποκτήσουν φωνή και θέση στον δημόσιο λόγο και έτσι να συγκροτήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Η ομάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα όμως και στην εκπαίδευση. Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες διδάσκει σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα, νοσοκομεία, ψυχιατρικές μονάδες, σε ομάδες πληθυσμού που απαιτούν ειδικές μορφές εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχει έρθει σε επαφή μέσω του εκπαιδευτικού της κύκλου με 50.000 άτομα που έμαθαν να εκφράζονται με μέσο τη χαρτοταινία.

Στα εμβληματικά πρότζεκτ της ομάδας ανήκει σίγουρα αυτό που ακολούθησε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Επί πέντε χρόνια (2001-2006) έκαναν ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δημόσιας τέχνης σχεδιάζοντας τα πορτρέτα όλων των πυροσβεστών και των επιβατών των μοιραίων αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος. Μια πινακοθήκη μνήμης στους δρόμους της λαβωμένης μητρόπολης.