Summer Nostos FestivalSummer Nostos Festival

Μουσική

Triptych (Eyes of One on Another)

Τετάρτη 26 Ιουνίου, 20.00, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Triptych (Eyes of One on Another)

Ηταν μόλις 14 ετών ο Bryce Dessner, o συνθέτης και κιθαρίστας των «The National», όταν ένα κύμα διαμαρτυριών σάρωσε την πόλη του, το Σινσινάτι των ΗΠΑ, εναντίον της παρουσίασης μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης φωτογραφιών του Robert Mapplethorpe με τίτλο The Perfect Moment. Δεν ήταν φυσικά οι στιλπνές φωτογραφίες των λουλουδιών του που προκάλεσαν τις αντιδράσεις, αλλά οι γυμνές φωτογραφίες του, η ωδή στο ανδρικό μαύρο σώμα και οι σαδομαζοχιστικές αναφορές. Το ξέσπασμα βίας γύρω από το Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών ενεγράφη βαθιά στον Bryce που τότε δεν του επέτρεψαν να δει τις φωτογραφίες. Σήμερα επιστρέφει σε αυτό το περιστατικό δημιουργώντας ένα multimedia θέαμα, αφιερωμένο στο δημιουργικό σύμπαν του καθοριστικού για την σύγχρονη φωτογραφία Robert Mapplethorpe. Αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο η δημιουργία του σοκάρει, σαγηνεύει, προκαλεί, πυροδοτεί συζητήσεις και εσωτερικές αναζητήσεις.

Το Triptych (Eyes of One on Another) όπως μαρτυρά ο τίτλος του, δεν φέρνει το κοινό απλώς απέναντι στα έργα του Mapplethorpe μέσα από τα φίλτρα νέας ανάγνωσης που δημιουργεί ο Dessner. Προχωρά σε βάθος και εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουμε αλλά και μας κοιτάζουν. Λειτουργεί ως ένα κάτοπτρο που μας επιτρέπει να δούμε κατάματα τις βαθύτερες επιθυμίες, τους πραγματικούς φόβους αλλά και την ίδια την ανθρωπιά μας. Διότι ακόμα και τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Robert Mapplethorpe από AIDS, το έργο του συνεχίζει να μας ενεργοποιεί. Οι εικόνες του Mapplethοrpe – που θα προβάλλονται στο βάθος κατά τη διάρκεια της παράστασης- διατηρούν ανέπαφη την σπάνια ικανότητα να ενώνουν και να διχάζουν το κοινό συναισθηματικά, πολιτισμικά ακόμα και κοινωνικά. Τα συντηρητικά αντανακλαστικά και οι κυρίαρχες προσλήψεις περί φύλου και σεξουαλικότητας δεν έχουν εξάλλου ακόμα εξοικειωθεί πλήρως με τον κόσμο του νεοϋορκέζου φωτογράφου.

Ειδικότερα, ο Dessner πιστεύει ότι είναι μια ιδανική στιγμή τώρα για να εξετάσουμε θέματα της αμερικανικής ταυτότητας και εστιάζει στην κληρονομιά που μας άφησε ο Mapplethorpe μέσω του τρόπου που παρουσίασε τους αφροαμερικανούς άνδρες και το μαύρο σώμα. Αυτό, σύμφωνα με τον συνθέτη, αποτελεί σημαντική παράμετρο του Triptych. «Στο έργο του Mapplethorpe εισέρχομαι μέσω της αγάπης μου για αυτές τις εικόνες και της εκτίμησης που έχω για την ομορφιά της δημιουργίας του», δήλωσε ο συνθέτης στο aadl.org. «Και ελπίζω αυτό να φανεί στη μουσική και το λιμπρέτο μας. Δεν έχουμε απαραίτητα κάποια θέση ή μια ατζέντα. Στην καρδιά της δημιουργίας μας βρίσκεται η αγάπη και η ανθρωπιά».

Επί σκηνής θα βρίσκεται το βραβευμένο με Grammy σύνολο οκτώ φωνών Roomful of Teeth που επαναδιαπραγματεύεται και θέτει σε συνεχείς δοκιμασίες τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Με εξελιγμένες φωνητικές τεχνικές, βαθιά γνώση της ιστορίας και της παράδοσης, ουσιαστικά δημιουργούν ένα ρεπερτόριο χωρίς σύνορα. Μαζί τους θα ακούσουμε το ελληνικό σύνολο σύγχρονης μουσικής με τη διεθνή πορεία Ergon Ensemble. H σκηνοθεσία είναι του Daniel Fish και το λιμπρέτο του Korde Arrington Tuttle, συμπεριλαμβάνοντας κείμενα της στενής φίλης και μούσας του Mapplethorpe της Patti Smith, αλλά και του Essex Hemphill. Η πρεμιέρα έγινε στις 5 Μαρτίου από την Los Angeles Philarmonic στο Walt Disney Concert Hall.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανήκει στην ομάδα των διεθνών οργανισμών που έκαναν την ανάθεση του έργου, μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μουσική σύνθεση: Bryce Dessner
Λιμπρέτο: Korde Arrington Tuttle
με λέξεις των: Essex Hemphill & Patti Smith
Σκηνοθεσία:Kaneza Schaal
Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο: Roomful of Teeth
και το σύνολο σύγχρονης μουσικής: Ergon Ensemble
Μουσική Διεύθυνση: Brad Wells
Κοστούμια - Σκηνικά: Carlos Soto
Φωτισμοί: Yuki Nakase
Βίντεο: Simon Harding
Παραγωγή: ArKtype/ Thomas O. Kriegsmann
Σε συνεργασία με το Robert Mapplethorpe Foundation

H ανάθεση και η χορηγία του έργου πραγματοποιήθηκε από τους: University Musical Society, University of Michigan, Ann Arbor, MI, σε συμπαραγωγή των Los Angeles Philharmonic, Gustavo Dudamel Music and Artistic Director. Η ανάθεση του TRIPTYCH πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των BAM; Luminato Festival, Toronto, Canada; Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα, Ελλάδα; Cincinnati Opera, Cincinnati, OH; Cal Performances, UC Berkeley, Berkeley, CA; Stanford Live, Stanford University, Stanford, CA; Adelaide Festival, Australia; John F. Kennedy Center για το σκέλος Performing Arts του DirectCurrent 2019; ArtsEmerson: World on Stage, Emerson College, Boston, MA; Texas Performing Arts, University of Texas at Austin, Austin, TX; Holland Festival, Amsterdam; Wexner Center for the Arts, Ohio State University, Columbus, OH; the Momentary, Bentonville, AR, Celebrity Series of Boston, MA, καθώς και με την χορηγία του MassMOCA, North Adams, MA.