Summer Nostos FestivalSummer Nostos Festival

Συζητήσεις

SNF Conference

Online

22 Ιουνίου, 2020, 18:30 - 21:00, Online

SNF Conference

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το SNF Conference έχει συγκεντρώσει ορισμένους από τους καλύτερους στοχαστές, ηγέτες, καλλιτέχνες, εικονοκλάστες και οραματιστές από όλον τον κόσμο, προκειμένου να διερευνήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ανθρωπότητας και της κοινωνίας. Το SNF Conference επιδιώκει να διερευνήσει και να εμβαθύνει τη συλλογική μας κατανόηση θεμελιωδών θεμάτων και να ανεβάσει το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου.

Από το 2016, το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το ΚΠΙΣΝ είναι ένα φιλόδοξο έργο που οραματίζεται εκ νέου την ουσία ενός πραγματικά δημόσιου χώρου, και αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα.

Αυτή την εποχή της πανδημίας και της ταχείας τεχνολογικής αλλαγής, ένας τέτοιου είδους διάλογος μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας, και τις νέες επιλογές που προκύπτουν μπροστά μας. Έτσι, παρά τις ανατροπές της πανδημίας, στις 22 και στις 23 Ιουνίου, παρουσιάζουμε μία διαδικτυακή έκδοση του SNF Conference, ανοιχτή για όλους.

Το συνέδριο θα εξισορροπήσει τις ευρείες συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, προσφέροντας μία πρώτη ματιά στη θεματική του 2021, η οποία θα επικεντρωθεί στο απαιτητικό ζήτημα της Ανθρωπότητας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, θα διερευνήσουμε ερωτήματα όπως: τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από τις κρίσεις του παρελθόντος; Πώς κάνουμε το άλμα προς τα μπρος, από την πανδημία σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που περιλαμβάνει τους πάντες; Ποιος είναι ο σωστός ρόλος της κοινωφελούς δράσης και των τεχνών μέσα σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία; Και πώς διασφαλίζουμε ότι στο μέλλον, η τεχνολογία –και η τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα– θα εξυπηρετεί την ανθρωπότητα, και όχι το αντίστροφο;

Κάθε συνεδρία θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παρουσιάσεων, συζητήσεων και ζωντανών ερωτήσεων. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου Summer Nostos Festival RetroFuture, το οποίο θα λάβει χώρα διαδικτυακά, μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου του 2020.

 Πρόγραμμα Συνεδρίου

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020
Το συνέδριο παρουσιάζει και συντονίζει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ και Δημοσιογράφος, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

 

  Χαιρετισμός

Ανδρέας Δρακόπουλος Πρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
6:30 μ.μ.
έως
7:30 μ.μ.
(EET)

11:30 π.μ.
έως
12:30 μ.μ.
(EST)

8:30 π.μ.
έως
9:30 π.μ.
(PST)
Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρελθόν και στο Μέλλον

Το SNF Conference ξεκίνησε το 2012, εν μέσω μίας άλλης μεγάλης ανατροπής –της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Προσκαλέσαμε ξανά ορισμένους από τους προηγούμενους ομιλητές, για να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ιδέες που μοιράστηκαν σε προηγούμενα συνέδρια σχετικά με κρίσιμα ζητήματα μπορούν να εφαρμοστούν στην παρούσα κατάσταση και στις πιθανές εκδοχές του μέλλοντός μας. Θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο δημόσιος χώρος αλλάζει και αμφισβητείται, τον ρόλο της φιλανθρωπίας και των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση των κρίσεων, και τον ρόλο της ηθικής στη διαμόρφωση των δημόσιων επιλογών μας.

Συμμετέχουν:


Ανδρέας Δρακόπουλος Πρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ruth Faden Ιδρύτρια, Ινστιτούτο Βιοηθικής Berman του Πανεπιστημίου Johns Hopkins
Bill T. Jones Συν-ιδρυτής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, New York Live Arts
Eric Klinenberg Διευθυντής, Institute for Public Knowledge, NYU
Alan Stoga Πρόεδρος, Tällberg Foundation
7:30 μ.μ.
έως
9:00 μ.μ.
(EET)

12:30 μ.μ.
έως
2:00 μ.μ.
(EST)

9:30 π.μ.
έως
11:30 π.μ.
(PST)
Αναγέννηση, Επαναδημιουργία, και Επιστροφή: Διατύπωση Ερωτήσεων για την μετά-COVID Εποχή

Πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος μας, και ποιες επιλογές μπορεί να αντιμετωπίσουμε στην μετά-COVID εποχή; Πώς μπορεί να αλλάξει η πρακτική της δημόσιας υγείας; Πώς μπορεί να αλλάξουν και να εξελιχθούν –θετικά ή αρνητικά– τα θεσμικά όργανα της κοινωνίας μας; Πώς μπορεί να αλλάξει ο χώρος της εργασίας; Πώς μπορεί να αλλάξει το παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο; Και, πώς μπορούμε να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος, προς ένα νέο και πιο βιώσιμο μέλλον;

με τους ακόλουθους…


Νικόλας Α. Χρηστάκης Διευθυντής, Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης, Πανεπιστήμιο Yale
Hilary Cottam Κοινωνική Επιχειρηματίας και Συγγραφέας OBE
Aarathi Krishnan Σύμβουλος για το Μέλλον της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Στρατηγικού Σχεδιασμού
Andrew Zolli Αντιπρόεδρος, Planet Inc., και Συγγραφέας

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020
Το συνέδριο παρουσιάζει και συντονίζει η Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ και Δημοσιογράφος, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.